دانستنی های حقوقی سرقت و مجازات این جرم

سرقت از جمله جرائم حائز اهمیت در تمام کشورهای دنیا می‌باشد. قانونگذار ایران نیز جرم سرقت را در دو دسته از جرائم مشمول مجازات حد و تعزیر قرار داده است ، به عبارت دیگر چنانچه جرم ارتکابی دارای شرایط شرعی مذکور در مواد ۲۶۷ تا ۲۷۸ قانون مجازات اسلامی باشد سرقت حدی محسوب شده و مرتکب مطابق قوانین شرعی مجازات می گردد و در غیر این صورت سرقت را تعزیری دانسته و بسته به شرایط ارتکاب تعیین مجازات می نماید .

به گزارش ایسنا بنابر اعلام دفتر حقوقی امید شاه مرادی، در این مقاله با امید شاه مرادی وکیل پایه یک دادگستری و متخصص مشاور حقوقی در امور کیفری همراه باشید تا با موضوعاتی پیرامون این جرم آشنا شوید .

وجوه تمایز سرقت حدی از سرقت تعزیری

۱_همانطور که گفته شد سرقتی حدی محسوب می شود که دارای تمام ارکان و شرایط شرعی مقرر باشد.

۲_ مجازات مرتکب سرقت حدی را شارع مقدس تعیین نموده و قاضی رسیدگی کننده اختیارات محدودی در جهت کاهش یا عفو مجازات وی دارد در حالی که قاضی رسیدگی کننده در سرقت تعزیری ، اختیارات وسیع تری داشته و بنا به شرایط و اوضاع و احوال می تواند مجازات را تخفیف یا تشدید نماید .

نحوه شکایت در بزه سرقت

ابتدا با مرکز فوریت‌های پلیسی ۱۱۰ تماس گرفته تا مامور مربوطه به محل وقوع جرم آمده و لیست اموال مسروقه را صورت جلسه کنند و سپس به همراه آن لیست به کلانتری محل رفته و شکواییه‌ای مبنی بر سرقت تنظیم نمایید تا پرونده به مرجع قضایی صالح ارجاع گردد البته بهتر است از این مرحله به بعد اقدامات قضایی توسط وکیل پایه یک دادگستری انجام شود .

سامانه اموال مکشوفه

بزه دیدگان می توانند با مراجعه به بخش “نمایشگاه اموال کشف شده ” سامانه agahi.police.ir لیست و تصویر اموالی که توسط پلیس کشف شده را مشاهده نمایند و در صورتی که از اموال کشف شده مالی متعلق به شخص باشد ، وی می تواند فرم مخصوص را پر کرده و اقدامات لازم را جهت تحویل آن مال انجام دهد . در نهایت پیشنهاد می شود شماره سریال اموال را پس از خریداری حدالمقدور صورت برداری نمایید .

طرح شکایت تخریب و فروش مال غیر از سارق

چنانچه مرتکب پس از سرقت اموال مسروقه را به فروش برساند ، می‌توان در شکواییه مربوط به سرقت مجازات وی را تحت عنوان فروش مال غیر نیز از مرجع قضایی صالح تقاضا نمود .

اما در مورد تخریب علی الخصوص در صورتی که مال مسروقه اتومبیل باشد که اصطلاحاً اوراق نامیده می شود آیا می‌توان سارق را برای تخریب اتومبیل مجازات نمود ؟

در پاسخ باید گفت که امکان مجازات سارق تحت عنوان جزایی تخریب وجود ندارد ، چراکه تصرفات مادی سارق امری است تبعی که به تبع بزه سرقت واقع شده است لکن با عنایت به اینکه تصرفات سارق و ایادی ما بعد او از مصادیق بارز غصب و استیلا ید بر مال غیر به نحو عدوان است و طبعاً ید سارق بر مال مسروقه از مصادیق ید ضمانی است لذا بزه تخریب نسبت به مال مسروقه موضوعیت نداشته و جبران خسارت بزه دیده تابع مقررات حقوقی می باشد .